Yaşlı bakımında robot ve bilgi teknolojilerinin kullanımı

2060 yılına doğru, Avrupa nüfusunun 1/3 kadarının 65 yaş ve üzeri olması, çalışan/çalışmayan nüfus oranının ise 4:1’den 2:1’e çıkması beklenmekte (ayrıntı için The 2012 Ageing Report). Avrupa Birliği’nde 2020 yılına doğru sağlık ve sosyal bakım alanında 2 milyon ilave çalışan ihtiyacı ortaya çıkacağı,  2010-2060 yılları arasında emekli maaşları, tıbbi bakım, uzun dönemli hasta bakımı, işsizlik ödemeleri ve eğitim alanındaki devlet harcamalarının %20 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu durumdan hareketle, tıbbi bakım hizmetleri daha çok koruyucu bakıma, erken tanı ve kronik hastalıklara odaklanmaya başlamakta, kullanıcı ve tüketicilerle yakın irtibat halinde sağlıkla yaşlanmaya yönelik yeni ürün geliştirilmesi teşvik edilmekte ve yatırım yapılmaktadır.

65 yaş üzeri Avrupalıların halihazırda 3.000 milyar euro harcama kapasitesi bulunmaktadır. Yaşa bağlı sorunlar yaşayan insanların sayısı 2005’te 68 milyon iken 2020’de tahminen 84 milyona yükselecektir. Avrupa’da büyük şirketler yenilikçi bilgi teknolojilerine ilgi göstermektedir. Pek çok küçük orta ölçekli işletme de yeni ürün ve hizmet üretmek için uğraşmaktadır.

Avrupa Komisyonu Yedinci Çerçeve Programı ve sonrasında Horizon 2020’de kapsamında çeşitli araştırma ve uygulamalı araştırmaları parasal olarak desteklemektedir. Bunların içerisinde sağlıklı ve aktif yaşlanmaya yönelik çeşitli başlıklar da bulunmaktadır. Bu programlar aracılığıyla devlet, tıbbi bakım uzmanları ve endüstri paydaşları sınırlar ötesinde bir araya getirilmekte, satıcı, alıcı, üretici ve kullanıcı arasında köprüler kurulmaktadır.

Bu kapsamdaki çalışma alanlarından birisi de sağlıklı yaşlanmada robotların kullanımı için, akıllı bir ortamda robotların insanlar ve bilgi sistem ürünleri ile iletişim kurmasıdır. Bu yaklaşım, düşme algılayıcı sensörlerin olduğu akıllı evlerden, diyabet yada kalp yetmezliğini takip eden cihazlara ya da bireyleri doktorlarına, bakım uzmanlarına, ailelerine yada arkadaşlarına bağlayan iletişim sistemlerine çok farklı alanlarda içermektedir. Ancak bu ve benzeri ortamlarda robotlar daha iyi tıbbi bakım sağlanmasına, bireylerin uzun süre bağımsız yaşamasına ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sunabilir.

AB Yedinci Çerçeve Programı kapsamında geliştirilen GiraffPlus, evde ve vücutta yerleştirilmiş sensör ağlarını kullanarak aktivite takibi yapan bir robottur (video için tıklayınız). Bu sensörler kan basıncı ölçümü yapabilir yada düşmeyi belirleyebilir. Sistemin merkezinde Giraff adlı robot vardır. Bu robot, Skype-benzeri bir arayüz kullanarak bakım uzmanları ve akrabalarla evden iletişim kurulmasına katkı sağlar. Bu sistem proje sırasında İsveç, İtalya ve İspanya’da en az 15 yaşlı bireyde değerlendirilmiştir. Bu proje çevresel ve fizyolojik sensörleri içeren bir ev ağı ve bunlardan elde edilen verilerden aktiviteleri tanımlayabilen akıllı hizmetlerin geliştirilmesi, bakım uzmanları veya aileye uyarı gönderilmesinin sağlanması konularını hedeflemektedir.

Kaynaklar:

1. Policies for Ageing Well with ICT, http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/policies-ageing-well-ict

2. Research and innovation for ageing well with ICT, http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/research-and-innovation-ageing-well-ict

3. The GiraffPlus Project, http://www.giraffplus.eu/

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş