Telesağlığın tıbbi maliyetlere etkisi

Telesağlık hizmetlerinin ülke çapında gelişmesiyle tıbbi bakım kalitesinde artış ve maliyetlerde azalma sağlanabilir. Alliance for Connected Care tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, telesağlık oturumları ile geleneksel tıbbi muayene maliyetlerinde 100 ABD dolarından fazla tasarruf sağlanabilir. Çalışmada ortalama telesağlık oturumu maliyetinin 40-50 ABD doları yüz yüze muayene maliyetinin ise 176 ABD doları civarında olduğu ifade edilmektedir.

Sinüzit, idrar yolu enfeksiyonu ve boğaz enfeksiyonları telesağlık teknolojileri ile maliyet etkin olarak yönetilebilir.  Teletıp oturumlarında en yaygın olarak aranan hastalık sinüzit (%20), soğuk algınlığı, grip ve boğmaca (%12)’dir. Ek olarak, hastaların sorunları %83 oranında zamanında çözülebilir, %60 olguda reçete verilebilir.

Teletıp-telesağlık hizmetleri ülke genelinde, özellikle kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerine katkı sağlasa da hala bu hizmetlerin ender olarak geri ödemesi yapılmaktadır. ABD’de neredeyse 30 eyalette geri teletıp hizmetlerinin ödemesi yapılmamaktadır.

Medicare hizmet başı ödeme programından telesağlık ödemelerine ilişkin kısıtlamaların kaldırılması maliyetleri azaltacaktır. Ticari pazarda diğer ortamlarda verilen hizmete göre ortalama bakım maliyeti neredeyse %70 oranında azalabilir. Ek olarak sağlık endüstrisi yöneticileri teletıp hizmetlerini giderek benimsemektedir. Bu durum geri ödeme düzenlemelerine ihtiyacı her zamankinden fazla arttırmaktadır.

Kaynak:

1. Katie Dvorak, Study: Telehealth can save $100 or more per visit

2. Jennifer Bresnick, Telehealth Visits Are 83% Effective, Less Than Half as Costly

3. Dale H. Yamamoto, Assessment of the Feasibility and Cost of Replacing In-Person Care with Acute Care Telehealth Services, December 2014.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş