İlaç araştırmalarında kitlesel kaynak kullanım sistemi: Iodine

Sağlıkta kitlesel kaynak kullanımının tıbbi bakım hizmetleri yanısıra halk sağlığı ve klinik alanlarda veri toplamaya yönelik güncel uygulamaları bulunmaktadır (ayrıntılı bilgi için tıklayınız). İlaç etki ve yan etkilerini belirleme konusunda Eylül 2014 tarihi itibarıyla devreye alınmış bir kitlesel kaynak kullanım sitesi olan Iodine şimdiden çok sayıda mali destek almıştır.

Milyonlarca kişinin antidepressan kullandığı ABD’de bu kişilerin günlük deneyimleri konusunda çok az çalışma bulunmaktadır. Bu konudaki eksikliği gidermek maksadıyla, Iodine tarafından antidepressanların etkisini belirlemeye yönelik yeni bir araştırma başlatılmıştır. Iodine Timeline adı verilen çalışmada katılımcılar tedavilerinin bir ayı boyunca mizaç, iştah, uyku durumları ile kilo artışı konularında e-posta ile kendilerine sorulan sorulara cevap verecekler ve anket sonuçlarına erişebileceklerdir. Çalışma sonucunda ilaçların etki ve yan etkileri konusunda kapsamlı ve yararlı bilgilere ulaşılabileceği düşünülmektedir.

Sağlık alanında kitlesel kaynak kullanımının, günlük yaşantımızı toplumun iyiliği yönünde dönüştürücü ciddi katkısı olabilir. Bireylerin sağlık durumları konusundaki deneyimlerini paylaşması, tıbbi araştırmalardaki birey-toplum uçurumunun kapanmasında ciddi katkı sağlarken, kitlesel kaynak kullanımı alanında verimli iş modelleri de oluşturulabilir.

Kaynaklar:

1. Jonah Comstock. Crowdsourced medication review site Iodine launches antidepressant study. Yayım Tarihi: Mayıs 13, 2015

2. Susannah Fox. Why Sharing Is the Future of Healthcare. Yayım Tarihi: Ekim 30, 2014

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş