Son yıllarda robot uygulamalarına ilgi giderek artıyor. 2008 yılında, dünya genelinde robot sayısının 8.6 milyon olduğu tahmin ediliyordu. Çeşitli değerlendirmelerde, robotlara ilişkin olarak 1970’li yıllardaki kişisel bilgisayar dönemine benzer bir geçişin yaşandığı, robot uygulamalarının giderek artarak birkaç on yıl içinde birkaç milyara ulaşacağı ifade edilmekte.
Ameliyat robotları, bakım robotları, teletıp robotları vs. gibi sağlık alanının pek çok yönüne de hitap etmeye başlayan robotlar pek çok etik ve güvenlik tartışmasının da odağını oluşturuyor (Konuya ilişkin yazılara erişmek için tıklayınız).
Günümüzde, ABD’de (ve dünya genelinde) Gıda ve İlaç İdaresi (Food and Drug Administration, FDA) tarafından klinikte kullanımı onaylanmış cerrahi robotlar, İnternet gibi diğer kişilerin de erişebileceği genel ağların dışında farklı iletişim kanalları kullanırlar. Ancak uzaktan yönetilen yeni nesil robotlar güvenli ağ alternatifleri yada farklı iletişim kanallarında kullanılmayacaktır. Bundan dolayı, ilave güvenlik özellikleri eklenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Uzaktan kumandalı cerrahi robotlarında sistem doğrulanması, iletişim sürekliliği, mahremiyet ve kimlik denetimi gibi konularda kaygılar belirmeye başlamıştır.
Uzaktan kumandalı robotlarda insan-robot etkileşimini sağlayan veri paketlerinin şifrelenmesi çeşitli siberatakları önleyebilir. Ancak “denial-of-service (DoS)” tarzı saldırılarda bu yaklaşım yetersizdir. Hatta bu durum ilave şifreleme süresinden dolayı sorunu daha da artırarak kabul edilemez gecikmelere neden olabilir.
ABD’de University of Washington’dan bilgisayar mühendisliği araştırmacıları, Raven II adlı uzaktan kumandalı robotik cerrahi sistemine deneysel olarak çeşitli siber güvenlik saldırıları gerçekleştirmiş ve sonuçlarını yayımlamışlardır. Söz konusu çalışmada, araştırma grubu DoS saldırıları uygulamış ve mevcut şifreleme çözümlerinin bir işe yaramadığı gösterilmiştir (Konuya ilişkin yayına ulaşmak için tıklayınız).
Sonuçta, uzaktan kumandalı robotik sistemlerde eş zamanlı iş görme ile güvenlik ihtiyaçları arasında bir gerilim bulunduğu, ilk bakışta DoS ataklarını önlemeye yönelik ideal bir çözüm bulunamadığı, mevcut proaktif ve reaktif yaklaşımların beraberce kullanılmasının daha uygun bir çözüm bulunmasına katkı sağlayabileceği ifade edilmektedir.
Kaynaklar:
1. Guizzo E. World Robot Population Reaches 8.6 Million. Yayım Tarihi: 14 Nisan 2010.
2. Considerable increase of medical robots and logistic systems. IRF Statistical News – World Robotics News. Yayım Tarihi: 18 Eylül 2013.
3. T. Bonaci, J. Yan, J. Herron, T. Kohno and H. J. Chizeck, “Experimental Analysis of Denial-of-Service Attacks on Teleoperated Robotic Systems“, in the Proceedings of the 6th ACM/IEEE International Conference on Cyber-Physical Systems, April 2015, Seattle, WA.
Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş