İngiltere, Fransa ve Almanya’da doktor ve hastaların sayısal sağlık hakkındaki düşüncelerine yönelik iki anketin sonuçları rapor olarak yayınlanmıştır. Birleşik Krallık kökenli bir teletıp şirketi olan PushDoctor’un anketi, katılımcıların %58’inin çeşitli sağlık teknolojilerini kullandığını göstermektedir. Bir sağlık pazarlama grubu olan Ipsos Health tarafından Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’dan 131 birinci basamak doktorunun katılımıyla yapılan ankette ise, katılımcıların %72 kadarının en az bir sayısal sağlık teknolojisi ürününü kullandığı yada kullanımını önerdiğini belirlenmiştir.
PushDoctor raporuna göre hastaların %22.8’inin egzersiz düzeyini ölçmek için akıllı telefon, tablet yada bilgisayar, %17 kadarının BMI ölçen bir aygıt, %16.9’unun kalp hızı, %15.2’sinin günlük diyet ve kalori alımı, %12.9’sinin uyku kalitesi ve %5.1’inin sosyal medyada arkadaşlarının görüşlerine başvurmak üzere belirtilerini paylaşmaktadır.
Doktorlarla teknoloji aracılığıyla etkileşimde bulunanların %6.3 kadarı doktorlarıyla biyometrik verilerini çevrim içi paylaşıyor, %5.1’i video konsültasyon yapıyor, %4.4’ü e-posta gönderiyor ve %4.0 ise çevrim içi eş zamanlı sohbet (chat) yapıyor.
Hastalar genel olarak bu tip sağlık araçlarına karşı olumlu bakıyor ve bunları tedavi edici girişimsel araçlardan çok eğitsel araçlar olarak görüyor. %22.5’i çevrim içi araçların kendi sağlıkları kapsamında daha çok kontrol verdiğini söylerken %84.4’ü farkındalıklarının arttığını ifade ediyor. Bu arada %16.3’ü bu araçlar ile sağlık durumları hakkında “fazla” bilgilenmekten korktuklarını ve %12.8’i ise daha kaygılı hale geldiklerini ifade ediyor.
Ipsos Healthcare raporuna göre, doktorlar hastalara göre biraz daha az hevesli, çoğu sorulara güvensiz ve ikircikli yaklaşıyor. Çoğu katılımcı sağlıklı yaşam uygulamalarının kalıcı olacağını düşünürken, %20’lik bir kesim geçici bir heves olarak değerlendiriyor.
Doktorların %13 kadarı gelecekte kronik hastalıklarda mobil teknolojilerin rutin kontrollerin yerini alacağına inanırken %26’sı bu konuda farklı düşünüyor, kalanı ise kararsız. Benzer şekilde, %15 kadarı sağlıklı yaşam uygulamalarının hastaların uyum ve kabulünü artıracağını düşünürken %21’i buna karşı çıkıyor. Ayrıca, %10’u gelecekte ilaç geri ödemeleri için yazılım uygulamalarının ön koşul haline getirileceğini düşünürken %37’si buna inanmıyor, %25’i sağlıklı yaşam uygulamalarının gelecekte tedavinin bir parçası olacağına inanırken %13’ü inanmıyor.
PushDoctor anketindeki hastalar gibi, Ipsos Healthcare anketine katılan doktorlar uygulamaların olumsuz sonuçlarından dolayı kaygı duyuyor. %27 katılımcı uygulamaların hasta ve doktor arasında çatışma oluşturacağını düşünüyor. Bunların %66’sı hastaların verileri yanlış değerlendirebileceği, %61’i hastaları hipokondriak yapacağı, %53’ü ise mahremiyet ve güvenlik sorunlarına neden olacağından kaygılı.
Her iki anket arasındaki bir başka ortak nokta da ilaç sanayine duyulan yaygın güvensizlik. Örnek olarak, doktorların %11’i ilaç firmalarının uygulama geliştirmede öncü rol oynaması gerektiğine inanırken, %23’ü buna karşı. Doktorların %40’ı ilaç şirketlerince geliştirilen uygulamalara, %24’ü ise teknoloji şirketleri tarafından geliştirilen hiç bir uygulamaya güvenmiyor.
Kaynak:
Jonah Comstock. Surveys: 58 percent of UK patients, 72 percent of UK, French, or German docs have used digital health tech. Yayım Tarihi: 28 Temmuz 2015.
Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş