Teletıp hizmetlerinin ideal olarak kullanılabileceği ortamlardan birisi de -doğal veya yapay- afet durumlarıdır. ABD ordusu tarafından kıta ötesi olarak icra edilen operasyonlar için 1996 yılından bu yana Telemedicine and Advanced Technologies Research Center (TATRC) operasyonel teletıp bölümü tarafından çeşitli platform ve donanımlar geliştirilmiş, farklı coğrafyalarda farklı uzmanlık alanlarına ilişkin teletıp hizmetleri kullanılması sağlanmıştır.
NATO da 2013 yılından bu yana Science for Peace and Security Program tarafından desteklenen ABD, Romanya, Finlandiya, Moldova ve Ukrayna’nın katıldığı bir teletıp programı başlatmıştır. Söz konusu program kapsamında NATO, Güney Dakota merkezli Avera Health ile dünyanın genelinde acil durumlar veya çatışma bölgesi için çok uluslu teletıp platformu geliştirmiştir, 2015 sonlarında, Arizona merkezli GlobalMed tarafından geliştirilen bir taşınabilir test istasyonunu Kiev-Ukrayna’da teste tabi tutmuştur. Söz konusu test kapsamında 34 ülkeden 1,000’den fazla kurtarma elemanlarıyla ulusal teletıp platformları için ilk interoperabilite testi gerçekleştirilmiştir.
2017 yılı başında NATO, üç yıllık uluslararası hastalıklar ve muharebe alanları için bir teletıp platformu üretme projesinin tamamlandığını, geliştirilen bavul büyüklüğündeki kitin dünyada ihtiyaç duyulan herhangi bir yere gönderilebileceğini açıklamıştır.
Kaynaklar:
- Eric Wicklund. NATO Ready to Deploy Telemedicine Platform. mHealthIntelligence, 24 Şubat 2017. Erişim tarihi: 18 Aralık 2017.
- NATO develops telemedicine system to save lives in emergencies. 24 Şubat 2017. Erişim tarihi: 18 Aralık 2017.
- NATO tests telemedicine system in Ukraine. 12 Ekim 2015. Erişim tarihi: 18 Aralık 2017.
- Building a multinational telemedicine system. 03 Haziran 2016. Erişim tarihi: 18 Aralık 2017.
Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş