Almanya’da teletıp uygulamaları

Almanya Federal Sağlık Bakanlığı e-Sağlık Girişimi (E-Health-Initiative des Bundesgesundheitsministeriums) ülkedeki çeşitli hastalıklara yönelik çok sayıdaki teletıp uygulamalarını takip edebilmek üzere Alman Teletıp Portalı (Deutsche Telemedizinportal) oluşturmuştur. Portal Fraunhofer FOKUS Institute tarafından teknik olarak geliştirilmiştir ve desteklenmektedir.

Teletıp günümüzde modern bilgi ve iletişim teknolojilerinin geniş bir coğrafi alanda tıbbi tanı, tedavi ve danışmanlık alanlarında kullanımı olarak anlaşılmaktadır. Bu kapsamda;

  • Tele-tümör kurulları gibi uzmanlar arasında uzaktan disiplinlerarası bilgi alışverişi sağlama (telekonsültasyon),
  • Tansiyon ölçümü gibi uzmanlar tarafından hastaların yaşamsal bulgularının uzaktan takibi (telemonitorizasyon),
  • Internete dayalı psikoterapi gibi uzaktan tedavi uygulamaları (teleterapi) sayılabilir.

Demografik ve epidemiyolojik değişikliklerin mevcudiyetinde, tıbbi uzman yetersizliği olan ortamlarda teletıp uygulamalarının verimliliği arttırıcı yararları olabilmektedir. Bu yararlar;

  • Kırsal alanlarda yüksek kaliteli topluma dayalı bakım hizmeti sunulması,
  • Sürekli takip ve tele ziyaret uygulamaları ile ilave tıbbi uzmanlık sağlanması ile hasta güvenliğinin artırılması,
  • Komplikasyonların erken dönemde tespiti sayesinde, hastaneye gereksiz başvuru ve yatırılmaların ve bunlara ilişkin taşıma maliyetlerinin azalması,
  • Hastayla ilgili bilgilere her yerden erişilebilmesi ile maliyetli tıbbi uygulamaların tekrarından sakınılması,
  • Teletıp uygulamaları ile doktor-hasta iletişimi kurularak doktor ve hastaların zamanlarını daha verimli olarak kullanabilmesine imkan sağlanması olarak sıralanabilir.

Bu avantajlar pek çok bilimsel araştırma ve pilot projede gösterilmiştir.

Alman Teletıp Portalı‘nda Temmuz 2015 itibarıyla 200 üzerinde kişisel proje sıralanmıştır. Semantik arama ile aranan konular hakkında uygun projelere ait bilgilere erişim sağlanabilmektedir. Portalden elde edilen bilgilere göre halihazırda, Almanya’da bölgeler arasında teletıp uygulamaları homojen olarak dağılmamaktadır.

Dünyanın geneli ile uyumlu olarak; Almanya’da da ilk bakışta çok başarılı olarak görülen teletıp uygulamaları geri ödeme ve uygulama listelerinde yeterince yer almamaktadır. Bu durumun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan biri olan veri koruma/veri güvenliği (bilgi sistem güvenliği) önde gelen kaygı alanıdır. Ayrıca farklı ticari ürünlerin ortak standartlar kullanmaması ve interoperabilite sorunları yaşanması önemli bir başka sorun alanıdır. Bu durum sağlık organizasyonlarına yönelik uluslararası standart kurumlarının (IHE Germany gibi) çalışmalarına rağmen sorun alanı olmaya devam etmektedir. Son konu da uygulamaların etkinliğinin kabul edilmesidir. Pek çok teletıp uygulamasının etkinliği uluslararası çalışmalarla gösterilmiştir. Bununla beraber bazı teletıp programlarına ilişkin çelişkili sonuçlar bulunmaktadır ve/veya değerlendirme yaklaşımları Federal komitenin değerlendirme ölçütlerine uygun değildir.

Tüm bu sorun alanlarına rağmen, teletıp, tıp uygulamalarında kademeli olarak yerini almaya başlamıştır.

Kaynaklar:

1. E-Health-Initiative zur Förderung von Anwendungen in der Telemedizin. Erişim Tarihi: 29.10.2015.

2. Informationen zum Deutschen Telemedizinportal (FAQ). Erişim Tarihi: 29.10.2015.

3. Marx G, Beckers R. Telemedizin in Deutschland. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz. 2015 Oct;58(10):1053-5.

Yorum yapabilmek için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. Giriş